Det blir inget lyckligt slut för Grekland
Förhandlingarna mellan den s.k. trojkan (EU, ECB och IMF) om ytterligare en låneuppgörelse för att rädda Greklands skuldtyngda banker blev klara i dagarna. Biträdande borgmästare Mikes A Rigas på Kalymnos ser de hårda villkoren som ett hot mot både Greklands och Kalymnos framtid, men anser ändå inte att ett utträde ur euron är en lösning på krisen, en uppfattning han delar med 78 % av grekerna enligt en opinionsundersökning som gjordes i mitten av juli.
Rigas är lokalpolitiker och biodlare från Vathi på östra Kalymnos. För ett år sedan vann hans parti de lokala valen och fick ta hand om den grekiska krisen på den bergiga ön i sydöstra Grekland. Tillsammans med turistöarna Kos och Rhodos ingår Kalymnos i ögruppen dodekaneserna (tolvöarna) som ligger några mil väster om den turkiska kusten i höjd med Bodrum.
Mikes Rigas har en tydlig åsikt om den grekiska krisen: Kraven som ställs på landet är för hårda.
-Vi har inte råd att betala igen de summor man kräver av oss. Vi kunde inte betala efter de tidigare uppgörelserna heller. Varje barn som föds i Grekland är nu i genomsnitt skyldigt 38.000 €. (ca 349.000 SEK, förf. anm.) till EU, summor som aldrig kommer att kunna återbetalas om man inte genomför en snabb skuldnedskrivning.
Kalymnos är med och betalar priset för den grekiska krisen. 100-tals hus på ön har bommats igen. Befolkningen på ön har minskat kraftigt eftersom mellan 3.000 och 4.000 människor redan gett sig av, många för att arbeta i Darwin i Australien, där det redan finns en stor koloni av greker. Mikes, som talar nästintill perfekt engelska, är själv född i Sydney av grekiska immigranter.
-På Kalymnos finns inga jobb. Tvättsvampindustrin har försvunnit, efter Tjernobylkatastrofen är det många som tror, byggnadsindustrin har totalhavererat, för ingen bygger något längre. Bankerna har inga pengar att låna ut. Arbetslösheten för de unga mellan 20 och 35 är nästan 50 %. När ungdomarna kommer ut från universiteten hittar de inga jobb. De får ta enkla arbeten på delid som utkörare eller på lokala restauranger.
Under vintern är det extra problematiskt och arbetslösheten stiger ännu mer eftersom de flesta restauranger och barer stänger när turistsäsongen är över.
-Människor kan inte gå utanför hemmet för de har inte ens råd att ta en kopp kaffe, berättar Mikes. Situationen är väldigt dålig och efter vad jag har märkt så har EU:s enkelspåriga politik bara försämrat krisen ytterligare.
-EU måste ändra inriktning omedelbart menar Mikes, för även om trojkan får igenom en uppgörelse med Grekland så kommer Frankrike snart att följa efter och sedan Italien och kanske Spanien. Han är tveksam till att EU klarar att tillämpa samma policy på de länderna om deras ekonomier kollapsar. Tyskland måste ändra sin politik, för det är ohållbart som det är nu, att EU i praktiken styrs av ett enda land.
Är det eurons fel att det har blivit så här, undrar jag.
-Det har vi frågat oss i flera år nu, säger Mikes. Det här är kanske slutet på den utveckling mot en gemensam valuta som vi trodde på för ett par år sedan. Även om Grekland inte var redo att gå in euron vid den tidpunkt då det skedde, kan vi nu se att flera andra länder nu har liknande problem. Att gå tillbaka till den gamla valutan är dock ingen möjlig lösning på den grekiska krisen enligt Mikes. Skulderna skulle då öka med ytterligare 50 % eftersom drachman inte kommer att ha något värde gentemot euron.
Skulle det kunna vara en lösning att avskaffa euron helt och hållet och låta varje land styra sin egen ekonomi? Han ser lite fundersam ut.
-Det har jag faktiskt aldrig tänkt på. Då skulle Tyskland och Storbritannien ha en stark valuta medan alla andra hade svaga valutor och valutatransaktionerna skulle bli dyrare. Jag vet inte.
Oavsett vilket blir situationen i Grekland värre och värre för varje dag. Skatterna går upp. Lönerna går ner. Hur ska man ha råd att betala högre skatt när lönen bara sjunker? Det är helt enkelt inte acceptabelt. Vanliga människor förstår det men politikerna hanterar frågan över folks huvuden. Bland de nya nedskärningskraven ingår ökad pensionsåldern för jordbrukarna från 67 till 70. Man diskuterar också att sänka pensionerna, som är på 500 €, med ytterligare 6 %. Som tur är så har de flesta människor på Kalymnos hus som redan är betalda. Så de försöker dryga ut sina inkomster med deltidsjobb. I de stora städerna som t.ex. Aten är det ännu värre. Där är hälften av pensionärerna hyresgäster och många har inte längre råd att betala hyra och el. Idag lever fyra miljoner greker under existensminimum och 800.000 hus har fått elen avstängd.
Det nya avtalet som man just börjat förhandla med trojkan, kommer att skapa ännu större problem för det grekiska folket menar Mikes.
-Av det som framkommit kommer vi att tvingas sälja ut många av våra flygplatser. Många hamnmyndigheter. De fortsätter att kräva mer och mer, och nöjer sig säkert inte innan de lagt beslag på Parthenon säger han lite skämtsamt.
– De frågar också efter öar och jag har hört att det finns förslag om utförsäljning av Rhodos, Korfu, Kos, Mykonos, de platser som har flest turistbesök. Landet styckas upp och säljs till högstbjudande, kort och gott.
Skulle inte konsekvensen bli att Grekland då förlorar stora delar av sina turistinkomster?
-Naturligtvis, säger Mikes. De enda tillgångar vi har just nu är ju solen och havet. De försöker ta ifrån oss det som Gud har givit oss. Om de kunde täcka solen så den inte lyste över Grekland skulle de göra det, det är så jag känner inför det som nu händer med landet.
-Och om det är sant som de påstår att Grekland har olje- och gasreserver så kan vi inte ens exploatera våra tillgångar.
På frågan om vem som förbjuder dem att göra det svarar Mikes: Europeiska unionen. De stora företagen. De som vill köpa lönsamma bitar av Grekland för ingenting.
Ytterligare en komplikation är den politiska utvecklingen i landet, där nyval kommer att hållas i september eftersom Syrizas ledamöter inte kan enas om det nya avtalet.
-Vi befinner oss i ett politiskt krig. Och oavsett om det parti som vinner godkänner avtalet så ökar skulderna hela tiden. Det du ser är en nation som dör, inte av kulor utan av en katastrofal politik.
Utvecklingen på Kalymnos är allt trots allt inte helt nattsvart. Mikes berättar att han tagit initiativ till ett projekt som skulle kunna ge fler jobb på ön. Om 3-4 månader ska man påbörja byggandet av en lyxig semesterresort på ön Pserimos som ligger mellan Kos och Kalymnos och som kan skapa flera hundra arbeten i byggsektorn under en period.
Trots lokala initiativ har Mikes RIgas en djupt pessimistisk syn på Greklands framtid:
– Får vi inte skulderna nedskrivna så vi kan reducera vår statsskuld inom de närmaste åren så kommer den grekiska nationen att dö. Och även om vi lever upp till de krav som ställs för att vi ska få en skuldnedskrivning kommer det att sluta i en absolut katastrof för landet. Ingenting kommer att finnas kvar. Alla som kan kommer att flytta härifrån.
– Fällan har slagit igen runt Grekland och jag kan inte se någon snabb förbättring av landets situation. Jag tror att under det närmaste årtiondet kommer grekerna att få leva i misär.
Marie Ericsson