Ansökan om medel för diskussion och information om EU
Brev till Regeringskansliet/Statsrådsberedningen – EU-minister Jessica Roswall
Inför riksdagsvalet i september skrev Folkrörelsen Nej till EU ett öppet brev till samtliga riksdagspartier om EU:s framtidskonferens och förslag. Vi fick ingen reaktion förutom ett artigt mottaget svar från Vänsterpartiet. En diskussion om EU:s framtid lyste med sin frånvaro under hela valrörelsen.
Detta trots att Kommissionen på Europadagen 9 maj presenterade slutrapporten från framtidskonferensen som bl.a. utmynnade i 49 övergripande förslag om totalt 326 förbättringsåtgärder för att stärka EU:s inflytande och kompetens. Det som kallas förbättringsåtgärder är indelade i nio allmänna politikområden: klimatförändringar och miljö; hälsa; starkare ekonomi; social rättvisa och säkerhet; digital omvandling; demokratin i EU; migration; utbildning, kultur och ungdom. Vissa av förslagen innebär nödvändigheten av att förändra EU:s grundlag Lissabonfördraget bl.a. att avskaffa vetorätten inom utrikes- och säkerhetspolitiken.
Sverige är nu ordförandeland för EU under första halvåret 2023, och får då hantera mängder av förbättringsåtgärder som tagits fram under framtidskonferensen två år. I Europeiska rådets skrivelse 10 december 2021 (14421/21) om arbetet med den strategiska agenda – Rådets 18-månadersprogram för de tjeckiska, svenska och franska ordförandeskapen betonas särskilt att EU:s framtidskonferens ”tillhandahåller ett nytt utrymme för debatt med medborgarna, när det gäller att ta itu med Europas utmaningar och prioriteringar( s3)”.
Folkrörelsen Nej till EU är en partipolitisk obunden organisation som har funnits sedan 1991, och finansieras helt av medlemsavgifter och gåvor. Vi vill att Sverige skall återta sin nationella självständighet och lämna EU. I en verklig demokrati måste en organisation som Folkrörelsen Nej till EU få en reell möjlighet att delta i diskussion om EU-politiken och EU:s framtidsfrågor. Vi förutsätter att regeringen biträder en sådan ståndpunkt.
För att bidra till att höja kunskapsnivån om EU-politiken ansöker vi hos Statsrådsberedningen, som ansvarigt för EU-frågor, om statliga medel för att under 2023 i samarbete med våra lokala avdelningar och andra organisationer genomföra 12 allmänna diskussionsmöten på 12 plaster i preliminärt (Göteborg, Stockholm. Malmö, Växjö, Jönköping, Uppsala, Ludvika, Sundsvall, Östersund, Norrköping/Linköping, Umeå, Västerås/Örebro).
Mötena hålls på kvällstid under två timmar med en inledare från Folkrörelsen Nej till EU och en lokal inledare. Tema för möten kommer att knytas till framtidskonferensens nio politikerområden, men kan variera från ort till ort beroende av politisk aktualitet och lokalt intresse. Vi söker inget för arvode för inledare. Det blir vår egenkostnad.
För att kunna genomföra de tolv möten ansöker vi om följande medel:
- Lokalhyra 3 000 kr
- Resor (1 person) 2 000 kr
- Övernattning (1 person) 2 000 kr
- Annonsering i lokalpress, mötesaffisch i A3-format 7 500 kr
- Totalt för ett möte 14 500 kr
Ansökt belopp för 12 möten 174 000 kr
Beviljade medel sätts in på vårt plusgiro 433 02 07-4
Vänliga hälsningar
Per Hernmar, ordförande