EU:s auktoritära utveckling
Uttalande av Folkrörelsen Nej till EU:s kongress 6–7 maj 2023
Trots högtidliga formuleringar om EU:s grundläggande värden i Lissabonfördragets portalparagraf påverkas EU i dag av ett flertal faktorer i auktoritär riktning.
Under pandemin vidtogs i många länder auktoritära åtgärder som t ex utegångsförbud. Många länder har dessutom infört begränsningar i yttrandefriheten och demokratiska rättigheter. Politiskt obunden medierapportering kan inte säkerställas i Bulgarien, Malta, Ungern, Polen och Slovenien. I ytterligare nio medlemsstater anses risken medelhög för att inte kunna uppfylla grundläggande krav på yttrande- och tryckfrihet.
EU:s konfliktytor gentemot Ryssland och kriget i Ukraina påverkar också grundläggande värden som yttrande- och tryckfrihet, t ex genom Europeiska rådets beslut 22 mars om att stänga ner de ryska nyhetssajterna RT Russia och Sputnik. I det allt tätare militära samarbetet mellan EU och Nato har Sverige i sitt samarbete med Nato infört en medielag som kriminaliserar avslöjande nyheter om samarbetande nationer och parter.
EU lägger nu fram ett omfattande lagförslag om allmän kontroll över all kommunikation på internet – även omfattande krypterad trafik dvs en lagstiftning som är mer omfattande än vad som gäller i både USA och Kina.
Samtidigt förhandlar EU om en allmän medielagstiftning. Det innebär att EU tar kontrollen över medlemsländernas egna medialagstiftningar och att detta ytterst tolkas av EU-domstolen. Den politiska agendan inom EU påverkas också av den ökande invandringsfientligheten och rasismen. Invandrarfientlig opinion och partier fungerar som en effektiv press på både nationellt och alleuropeiskt plan. Detta genom att antingen fungera som stödpartier åt andra partier eller genomföra sin politik i egen regeringsställning. Många av EU:s och EU-ländernas partier ser sig tvingade att kompromissa med dessa partier och opinioner.
EU:s flyktingpolitik har tolkats mycket brutalt vid EU:s yttre gränser där EU:s gränspolis Frontex uppträtt med storbrutalitet och förnedrande behandling av flyktingar. I EU:s restriktiva flyktingpolitik ingår att EU:s granskapsländer ska stå för uppgiften att förhindra flykt till EU vilket bidrar till att dessa länders flyktinghantering militariseras och påverkar de demokratiska värdena i dessa länder negativt.