Uttalande: EU och covid-pandemin
En pandemi som covid-19 har många och komplexa orsaker som behöver identifieras för att man ska förstå orsakerna.
För rika länder som sammansluter sig i unioner fungerar fattiga och medelinkomstländer som komplementära områden för billig produktion, råvaruleverantör och marknad. Detta är syftet bakom EU:s handelsavtal med fattiga och medelinkomstländer. Detta ger ett tryck på oexploaterade naturområden där man kan tjäna pengar på att exploatera mark för jordbruk och köttproduktion, eller handel med exotiska träslag. Fattigdom skapar också tryck på naturområden, med jordhunger eller behov av bränsle.
Exploateringen av dessa områden har fått sådant omfång att det inom en snar framtid kommer att förvandlas till hedliknande områden utan urskog. Följderna blir att utdöende arter samt grundläggande klimatsystem upphör, med oöverskådliga konsekvenser för det mänskliga samhället.
En bieffekt av detta är att vilda djurs kontakt med människor ökar, vilket främjar smittoämnen, som tidigare inte förekommit i vårt samhälle, som till exempel hiv, ebola och de olika varianterna på covid-influensor. Kött- och djurindustrin kan utgöra en potentiell fara som smittohärd, med stora djurbesättningar på små ytor med hög stress som utfordras med stora mängder antibiotika både förebyggande och vid sjukdomsutbrott. Det omfattande bruket av antibiotika inom djur- och köttindustrin medför ökad antibiotikaresistens bland såväl djur som människor.
Samhällets förmåga att möta dessa pandemier är beroende av en mängd faktorer som avslöjas i skarpt läge. Flera av dessa faktorer har bäring på EU-politik. EU:s krav på minskad offentlig sektor snedvrider delar av sjukvårdens vårdande uppgifter till förmån för hög produktivitetsutveckling, låg betalning samt flexibla och tillfälliga anställningsförhållanden för arbetskraften. Delar av vård och omsorg som till exempel hemtjänsten är i flera kommuner avreglerad och sköts av ett flertal privata operatörer. Den EU-inspirerade avregleringen av apoteken och sjukvårdens medicinförsörjning medför svårigheter vid pandemier med mera.
Även avrustning av samhällets ansvar för bostadssocial produktion till förmån för endast kommersiell bostadsproduktion, liksom Sveriges EU-inspirerade friskolesystem, har lett till omfattande segregation och trångboddhet. Detta accentueras av osäkra anställningsförhållanden och låga löner i bland annat tjänstesektorn, vilket försvårar för sjuka att stanna hemma.
Världens ledare litar nu till att ett vaccin ska bli lösningen på kampen mot corona-viruset så man slipper att ta tag i de bakomliggande orsakerna – business as usual.
– Nej till sjukvårdens och omsorgens kommersialisering och avreglering.
– Ja till hållbara löner och fasta anställningsförhållanden.
– Nej till ojämlik och oansvarig handel och handelsavtal med fattiga och medelinkomstländer.
Riksstyrelsen Folkrörelsen Nej till EU, 15 augusti