Nytt handelsavtal EU-Mercosur
Under 20 år har EU fört förhandlingar om ett frihandelsavtal med den Latinamerikanska handelsunionen Mercosur,bestående av Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay.Efter regimbytena i Brasilien och Argentina har nu slutligen EU kunnat komma överens om ett handelsavtal. Argentinas nya regering är inställd på en nyliberalistisk frihandelsregim tillsammans med Brasiliens nya president Bolsonaro. Bolsonaro har väckt internationell förvåning och förskräckelse med sin framtoning under presidentvalskampanjen med sin handrörelse antydande att man kan använda vapen för att lösa sociala problem, att stora områden i Amazonas ska öppnas upp för exploatering, att ursprungsbefolkningens behov kan sättas på undantag och hans öppna hyllningar av landets tidigare militärdiktatur. I ett svep kastar EU viktiga principer om mänskliga rättigheter, klimatpolitik, biologisk mångfald och matsäkerhet på soptippen.
Handelsavtalet med Mercosur öppnar upp för Latinamerikanskt nötkött, gris- och fågelkött, ägg, socker, etanol, apelsinjuice,snabbkaffe och ris. EU:s mer specialiserade jordbruksprodukter som vin, sprit, choklad och konfekt samt ost får lättnader, vilket inte gynnar så stor del av Europas småbrukare. Det som EU istället vunnit på är tullsänkningar för verkstadsprodukter som bilar, maskinutrustning, kemikalier, läkemedel, kläder och möjlighet att ta anbud på offentlig upphandling inom IT, telecom och transporter. Här har de Europeiska jordbruksintressena vägt lätt.
Kritiken från tunga jordbruksorganisationer i Europa har varit massiv. Man pekar
på användandet av antibiotika i köttindustrin och import av sydamerikanska varor med lägre ställda krav. De Europeiska jordbruksintressena varnar också för att en försiktig öppning av handeln i ett senare skede öppnar upp ett helt annat konkurrensläge än i dag när världens största livsmedelsföretag ska få möjlighet att konkurrera med det europeiska jordbruket; ”som att öppna Pandoras ask”.
Effekterna på det Europeiska jordbruket kan komma att bli dels utveckling mot ytterligare större enheter samt utslagning av såväl små som mellanstora enheter. Mycket av det som vi idag betraktar som kulturlandskap och öppet landskap kan därmed hotas. De möjligheter som små och mellanstora jordbruk ger för landsbygdens utkomstmöjligheter riskerar att drastiskt försvinna. Möjligheten att bedriva ett varierande jordbruk i kulturlandskap för att främja biologisk mångfald, till exempel pollinerande insekters existens, kan därmed vara förbi.
EU-kommissionär Cecilia Malmström tillbakavisar kritiken och menar att importen bara öppnats upp lite grann. Men det kan bli svårt för EU att skyla över den uppenbara motsättningen till alla de politiska mål och paroller som man framhåller i andra sammanhang.
En omfattande avveckling av det som vi idag uppfattar som jordbruk och landsbygd, speciellt
i Europas periferi, kan komma att bli resultatet när EU prioriterar bilar, maskinutrustning, kemi, läkemedel och möjligheten att få konkurrera på den offentliga sektorn.
I ett landsom Sverige som ligger i EU:s periferi med förhållandevis små brukarenheter kan därför
effekterna komma att bli desto större. Avtalet ska godkännas av EU-parlamentet och medlemsländerna.
Per Hernmar