Den auktoritära skuggan och EU
Den auktoritära skuggan faller över allt fler länder. Ungern, Polen, Ryssland och Turkiet är sådana exempel. Många tycker att det då är bra att befinna sig i EU. Men EU är ingen demokrati. Överst i EU är Europeiska rådet – regeringscheferna. Och de representerar oftast bara sig själva. Rådet utser ett antal tjänstemän till EU-kommissionen som ska göra lagförslag av regeringschefernas beslut. Sedan får ministerråden ta ställning till lagförslagen.
Det så kallade EU-parlamentet, som är ett rådgivande organ, får uttala sin mening och kan förhandla och eventuellt uppnå en förlikning om lagförslagen. Sedan ska EU-direktiven implementeras i de nationella parlamenten.
Var är demokratin inom EU? Att Ryssland och Turkiet är mer auktoritära än EU hjälper inte. EU är en del av den auktoritära trenden i världen. Resterna av den europeiska demokratin finns i nationalstaterna. Där finns möjligheten till nationell demokrati. Nationella demokratier kan bedriva ett verkligt jämlikt mellanstatligt samarbete utan att skapa en ny hungrig stormakt. Men de regeringschefer som träffas regelbundet är inte uttryck för vare sig demokrati eller mellanstatlighet utan för det nya statsbygget.
Ja till demokrati – nej till EU!
Text: Per Hernmar