Ge Norden en chans – med ett nordiskt statsförbund?
Ett enat Norden som alternativ till EU, så kan man sammanfatta huvudtemat på Nordisk folkriksdag på Nordiska folkhögskolan i Kungälv den 11-13 september. Under tre fullmatade dagar kom en bred palett av engagerade talare från Danmark, Norge, Sverige och Island, många via videolänk, med olika infallsvinklar på temat Alternativ till EU – Ge Norden en chans.
I skuggan av den pampiga ruinen Bohus fästning och statyn Tre Kungar, rest till minne av fredsförhandlingarna 1101 mellan tre nordiska kungar, återuppväcktes åter nordismen och tankarna på ett nordiskt statsförbund. Flera föreningar med EU-motstånd, Norden och glesbygd som tema deltog i seminarierna i folkhögskolans lokaler på Fontinberget. Förutom EU- och Nordentemat fanns också den skandinaviska gemenskapen, närheten mellan de skandinaviska folken i språk, seder och kultur med som ett bärande inslag.
Tord Björk, ordförande i Jordens vänners EU-utskott bidrog med ett bredare perspektiv på Norden som även omfattade naturbruk och levnadsförhållanden i Syd.
Bland de övriga talarna fanns Leiv Olsén från Nei till EU i Norge som pratade om nordisk samlevnad, krig och grannsämja under 2 000 år och Jörgen Bengtsson, statsvetare och författare till skriften Ge Norden en chans. Svensk-brittiska omvärldsanalytikern Mark Brolin gav sitt perspektiv på Coronakrisens påverkan på Norden och EU.
Sen var det dags för Haraldur Olafsson från Heimssyn, Islands EU-motståndare, (spännande), att via videolänk berätta om Islands politiska historia och hur Island ser på sitt medlemskap i EES, som han gärna vill förändra. Lave Broch, dansk kandidat till EU-parlamentet för Folkebevegelsen mot EU lade fram sina tankar kring ett nordiskt statsförbund och kunde visa statistik på att både danskar och svenskar skulle föredra en nordisk politisk samverkan framför medlemskap i EU.
Konferensen avslutades med en paneldebatt om Norden som alternativ till EU ledd av Edvard Mogstad, Per Hernmar och Lave Broch och med publiken som engagerade deltagare. Även om det fortfarande råder oenighet om exakt hur EU-medlemskapet ska ersättas höll de flesta med om att Norden är ett intressant alternativ, frågan är bara i vilka former samarbetet ska bedrivas (vi vill ju inte återuppliva Kalmarunionen).
Konferensen innehöll också flera kulturella inslag, som ett föredrag och guidning runt Nordiska folkhögskolan av tidigare rektorn, Nils Zandhers, vacker sång och musik av en norsk-dansk elevtrio från folkhögskolans teaterlinje. Folkhögskolans personal såg till att vi fick regelbunden förtäring i Miklagårdshusets samlingsrum och receptionisten Eva bistod i kampen för att få till uppkopplingen till konferensrummets ljud- och bildanläggning. Vädret var det enda som man kunde klaga på och paraplyerna kom snabbt fram, men annars hade vi hade en väldigt intressant och lyckad konferens under Kungälvs regntunga skyar.
Tilläggas bör att hela evenemanget förevigades av filmarna Gunnar Lindholm och Laszlo Schüszler och finns på YouTube.
Text: Marie Ericsson