Ledare: Nej till Pesco – ja till alliansfrihet
EU är i full färd med förberedelserna för att skapa en egen militärmakt. Detta kommer att ske genom det nya militärasamarbetsprojektet Pesco. Genom Pesco, det ”strukturerade samarbetet” mellan de medlemsländer som vill gå före kan ett militärt samarbete inom ramen för EU etableras. I detta samarbete deltar alla utom tre av EU:s medlemmar. Det uttalade målet är att kunna bilda en militär försvarsunion 2025.
Utan någon offentlig debatt och med endast en dags betänketid för riksdagen klubbades beslut om att Sverige ska ansluta sig till EU:s militära samarbete Pesco, som är en förberedelse till EU:s egen militära union. Regeringen visar därmed ett förakt för det svenska folket. Med största diskretion smyger man igenom en avgörande förändring av Sveriges säkerhetspolitiska åtaganden inför framtiden så att det inte ska kunna bli någon diskussion inför valet. Parallellerna till hur man mörkade värdlandsavtalet med Nato visar hur rädd man är fören öppen och demokratisk granskning.
I EU:s grundlag, Lissabonfördraget, stadgas att EU:s gemensamma säkerhets och försvarspolitik ska leda fram till ett gemensamt försvar. EU har ett strategiskt samarbete med Nato men strävar samtidigt efter en ”strategisk autonomi”. EU har som mål att själva bli en militär stormakt. EU har upprättat en utrikestjänstoch tar över allt mer av medlemsländernas utrikespolitik.
Pesco utgör inledningen till att EU nu ska kunna bilda en egen militär kapacitet och delta som en självständig stormakt på den internationella arenan.
Pesco syftar till en början att etablera ett omfattande militärt samarbete mellan medlemsländerna krigsmakter, skapa en samordnad krigsplanering, 35 procent inköpav gemensamma vapensystem, gemensamma övningar och uppbygge av gemensamma stabsfunktioner.
Sveriges deltagande i Pesco innebär att Sveriges mål om ”alliansfrihet i krig” blir
allt mindre trovärdigt. Sveriges deltagande i Pesco innebär ett stöd åt upprättandet av EU som en deltagare i det internationella stormaktsspelet. Sverige riskerar också att tvingas delta i de av Lissabonfördraget stadgade, fredsuppdrag mm, för att säkra den nya Europeiska stormaktens intressen i bland annat Mellanöstern och i stora delar av Afrika. Hur många nya Afghanistankrig måste svenska soldater delta i och hur många av dessa ska regering och riksdag offra för EU:s kommande internationella äventyr?
Sverige ut ur Pesco För en alliansfri svensk utrikespolitik