Stoppa EU:s import av jordbruksprodukter från nedbränd regnskog
EU:s Green deal från 2019 säger att EU ska vara klimatneutralt till 2050. Men mycket av EU:s politik verkar åt ett helt annat håll.
EU importerar 20 procent av sina grödor och 60 procent av köttet. Samtidigt med nedläggning av jordbruksmark inom EU, ökar avskogningen inom regnskogsarealer för att gynna jordbruksexport till EU. Det är främst produktion av oljeväxter i regnskogsbältena i Indonesien och Brasilien och grödor för kraftfoder, som soja till kött och mejerinäringen i Europa, som exporteras till EU. EU importerar uppemot 90 procent av sin vegetabiliska olja.
EU och Kina är de största importörerna av livsmedel på världsmarknaden. Deras hunger efter jordbruksprodukter sätter en mycket stark press på att öka exploateringen av regnskogen för denna produktion.
När EU obetänksamt beslöt att öka inblandningen av biodrivmedel i fossila bränslen ökade bränderna i de indonesiska regnskogarna dramatiskt på grund av den ökande avskogningen.
Efter att handelsavtalet med Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay samt Uruguay) färdigförhandlats har skövlingen av Amazonas regnskogar ökat i rekordstor omfattning – många forskare menar att stora delar av Amazonas snart kommer att förvandlas till stäpp.
I stora delar av livsmedelsindustrins produkter finns i dag palmolja. I uppfödning av djur till köttindustrin och som foder till högproduktiv boskap inom mjölkproduktion, används soja, varav det till stora delar är inblandad även sådan soja som producerats i illegalt nedbränd regnskog.
Handelsavtalet med Mercosur handlar till stor del om att öka export till EU av jordbruksprodukter från Amazonas. Samtidigt ska EU exportera insatsvaror till denna exploatering som kemikalier och maskiner. Ett genombrott för handelsavtalet Mercosur innebär ett accelererat tryck på att öka exploatering av bland annat Amazonas för odling av exportprodukter till EU.
EU måste därför snarast upphöra med import av jordbruksprodukter producerade i regnskogsområden. Kritiken mot handelsavtalet Mercosur har lett till att nederländska underhuset röstat ner avtalet, österrikiska parlamentets EU-utskott, vallonska delstatsparlamentet i Belgien likaså, och dessutom har Frankrikes president Macron uttalat stark kritik mot Mercosur-avtalet.
– Sverige och EU måste säga nej till handelsavtalet med Mercosur.
– EU måste istället odla och bli självförsörjande på de jordbruksprodukter som nu odlas i regnskogsområden
Text: Per Hernmar