…och svar från Kenneth G Forslund, ersättare i riksdagens försvarsutskott
Hej Jan-Erik!
Tack för ditt mail.
Sverige är det enda av EU:s medlemsländer som valt en formell hantering av ärendet och ställt det under parlamentariskt beslut, det vill säga en omröstning i Sveriges Riksdag.
Propositionen om Pesco har varit på väg under en längre tid och oppositionen har varit informerade. Ärendet har föredragits flera gånger under hösten i både utrikes- och försvarsutskottet samt i det sammansatta utrikes- och försvarsutskottet.
Pesco är en samarbetsmöjlighet inom det försvarspolitiska området, mellan de av EU:s medlemsstater som vill. Det är ett mellanstatligt samarbete som inte påverkar den nationella suveräniteten eller den militära alliansfriheten. Det är inte ett inrättande av en EU-armé eller ett gemensamt EU-försvar. Deltagandet är frivilligt och det enda Sverige förbinder sig att göra är att delta i minst ett projekt inom Pesco. Besluten inom Pesco fattas i enhällighet, varje medlemsstat har alltså i praktiken vetorätt.
Pesco kommer att bidra till den svenska nationella försvarsförmågan. Pesco ger också Sverige bättre förutsättningar att påverka utformningen och genomförandet av EU:s gemensamma utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik och bidrar till stärkt europeiska sammanhållning.
EU är Sveriges viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska plattform. Det är viktigt att EU fortsatt kan lämna avgörande bidrag till fred och säkerhet inom Europa och globalt. Målet bör vara att EU självständigt ska kunna täcka hela spektret av de krishanteringsinsatser som anges i EU-fördraget, inklusive de mest krävande insatserna. Pesco är ett steg i den riktningen.
Med vänliga hälsningar Kenneth G Forslund Ordförande utrikesutskottet, Sveriges riksda
Socialdemokratisk riksdagsledamot från Kungälv i Bohuslän/Västra Götaland västras valkrets. Ordförande i riksdagens utrikesutskott, ersättare i försvarsutskottet samt skatteutskottet.