EU-kritisk direktör sparkad
John Longworth är direktör för brittiska handelskammaren (BCC). Han kallas redan för ”BREXITs förste martyr” sedan han tvingats avgå efter det han uttryckt åsikten att Storbritannien måste lämna EU.
När handelskammaren, som organiserar tusentals små och medelstora företag, hade en generalförsamling 3 mars kritiserade Longworth EU ”som oförmöget att reformera sig så att kungadömet skulle få utrymme att andas för att kunna utnyttja sina möjligheter” och i en TV-intervju följde han upp kritiken med att säga att ”landet skulle klara sig bättre genom att ta beslutet att lämna EU”.
Dagen efter suspenderades Longworth från sina funktioner som följdes av att handelskammarens styrelse senare under söndagskvällen samma vecka avskedade honom. Ett stort antal euroskeptiker inklusive Londons borgmästare Boris Jonson ser avskedandet som en följd av påtryckningar från Downing Street och David Cameron som inför folkomröstningen 23 juni försöker påtvinga folket sin proeuropeiska vision. En talesperson för premiärministern förnekar dock påtryckningar, men säger ” Med det faktum att 60 procent av medlemmarna vill vara kvar i EU har vi blivit förvånade att ordföranden för organisationen uttalar sig för BREXIT”.
Efter avskedandet har Longworth redan börjat arbeta aktivt för BREXIT och han har lanserat kritik mot Camerons ”skrämselkampanj” för att hålla Storbritannien kvar i EU.
De brittiska företagsledarna är splittrade om EU. Enligt en undersökning som YouGov gjort med femton stora företag som till hör Footsie, 250 företag listade på börsen och med ledare för 500 små- och medelstora företag, så är 42 procent av företagsledarna för att lämna EU. 47 procent vill stanna kvar. Ett stort antal små företagsledare ser framför sig den historiska möjligheten av en BREXIT för att en gång för alla bli av med regelbördorna från Bryssel. Så osäkerheten om folkomröstningen ligger som en tyngd över det framtida ekonomiska perspektivet.
Jan-Erik Gustafsson