Spara in på EU – Sverige ut ur EU!
Uttalande från Folkrörelsen Nej till EU:s kongress 4-5 maj 201
EU-kommissionen förslog 2 maj att långtidsbudgeten för nästa period skall ökas från 1,00 till 1,11 procent av bruttonationalinkomsten BNI. Det innebär att Sveriges EU-avgift ökar från den nuvarande avgiften på 39,5 miljarder kr till ca 55 miljarder kr, en ökning på 35-40 procent mot vad Sverige hittills betalat. Dessutom skall EU-rabatten på 6 miljarder kr fasas ur, som Sverige hittills haft som kompensation för att vi är EU-byråkratins störste nettobetalare.
Inför riksdags valet i september lovar nu samtliga riksdagspartier att Sverige inte kommer att acceptera någon höjning av den redan höga EU-avgiften, och att helst inte EU:s budget skall kompensera det budgethål på ca 120 miljarder kr som uppstår när Storbritannien lämnar EU.
Statsminister Stefan Löfven (S) varnar för att en ökad EU-avgift kan gå ut över välfärden. Om Sverige ska betala mer till EU under nästa budgetperiod – 2021-2027 – innebär det att reformutrymmet minskar för annat.
”Mitt besked till EU och kommissionen är att Sverige har tagit ett oproportionerligt stort ansvar i flyktingfrågan. När jag pratar med svenska folket säger jag att vi kommer att klara välfärden, men det kommer att kräva massor med investeringar och då kan inte EU bara höja avgiften och tro att vi bara ska betala så att vi inte klarar välfärden”, säger Stefan Löfven till TT. Och han tillägger kategoriskt;
”De här höjningarna ser vi inte framför oss. Det har jag sagt vid sittande bord, det kommer inte att hända. Här ser jag framför mig mycket besvärliga förhandlingar”, säger Löfven.
Höjningen på 15-16 miljarder kr är inte småpotatis. Som jämförelse så kostar Löfvens löfte att alla Sveriges 1,2 miljoner ålderspensionärer skall få upp till 600 kr mer i månaden i pension till en årlig kostnad av 4,0 miljarder kr och polisen 25 miljarder kr om året.
Förmodligen har riksdagspartierna målat in sig i ett hörn, och välfärden kommer att få ta stryk. Sveriges tuffa attityd delas endast av Danmark, Österrike och Nederländerna som också säger blankt nej. Det kommer att bli svårt för Sverige att argumentera emot när nya utgiftsområden som gränsbevakning, flyktingfrågor och EU:s försvar/PESCO skall tillföras nya pengar.
Vi deltagare på Folkrörelsen Nej till EUs kongress 4-5 maj säger nej till EU:s växande stormaktsambitioner och federalism. Spara in på EU-avgiften. Vår välfärd bevaras bäst inom ramen för ett självständigt Sverige.
Folkomrösta om EU-medlemskapet – Sverige ut ur EU för ett Svexit