Irländska People’s Movement protesterar mot EU:s militarisering
Vår irländska systerorganisation People’s Movement protesterade i ett brev i september till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker med kopia till irländska parlamentsledamöter mot EU:s militarisering. På Irland förs en helt annan debatt om EU:s militarisering än i Sverige. Här råder som vanligt EU-tystnad i viktiga frågor. Här var uppslutningen till medlemskapet i PESCO bland riksdagspartierna närmast total när det i december förra året utan offentlig debatt antogs av riksdagen. På Irland är flera parlamentsledamöter aktiva i kampen mot PESCO, och People’s Movement kräver att regeringen omgående skall dra sig ur PESCO.
Brevet till Jean-Claude Juncker 19 september 2018:
”Vi är en grupp bekymrade Irländska medborgare som anser att den irländska neutraliteten inte är förenlig med deltagande i EU:s militära integration.
År 2016 krävde ni att EU blir en ”säkerhetsunion med det yttersta målet att bygga upp en europeisk arme”. EU-parlamentet uttalade sig för att EU uppgraderar sin militär för att göra det möjligt att använda ”sin fulla potential som en världsmakt”.
Vi tror inte att en stat som Irland som uppger sig vara neutral också kan binda upp sig för att oreserverat stödja EU:s säkerhetspolitik ”aktivt och förbehållslöst…i en anda av lojalitet och ömsesidig solidaritet” (artikel 24.3 FEU) och inte heller påtvingas ett konstitutionellt åtagande gentemot EU som representeras av meningen ”Irland försäkrar dess åtaganden gentemot Europeiska unionen…”, som bedrägligt slapp in i det konstitutionella ändringsförslaget i de två folkomröstningarna om Lissabonfördraget. Det nämndes inte ens i den förklarande handbok, som den statliga folkomröstningskommissionen skickade ut till alla hushåll för att som det sades informera om vad folkomröstningen handlade om.
Vi anser att det irländska folket mot denna bakgrund har rätt att vägra att ge en lojalitet, som inte kan ifrågasättas, till en politisk enhet, som utgörs av stater som delar ett gemensamt mål att skapa en EU-arme.
Medlemskapet i EUs Permanenta Strukturerade Samarbete om säkerhet och försvar (PESCO) ålägger staten att öka militärutgifterna från 0,6 procent av BNP till 2 procent av BNP. Detta representerar en kriminell, felaktig allokering av nationella resurser och är ytterligare ett prov på att EUs militär integrationsprocess accelererar.
Irland, som har varit en nettobetalare till EUs rambudget sedan 2014 kommer nu också att bidra till fonden på 500 miljoner euro som har satts upp för att gynna det europeiska militärindustriella komplexet. Denna summa kommer att öka till 1 000 miljoner euro varje år efter 2020. Den Europeiska försvarsbyrån (EDA), som också är en del av samma militära integrationsprocess är föremål för kontinuerlig lobbying från den europeiska försvarsindustrin. Totalt uppgår militärutgifterna i EU till ca 200 miljarder euro per år.
Lissabonfördraget tillhandahåller att varje deltagande medlemsstat som önskar dra sig ur PESCO kan anmäla sin intention till det Europeiska Rådet och ”rådet skall då notera att den berörda medlemsstatens deltagande upphör”.
Vi anser att det är den enda rätta vägen för Irland”.
Irland säger sig vara neutralt, och Sverige säger sig vara alliansfritt. Vi bör i Sverige också kräva att regeringen och riksdagspartierna drar sig ur PESCO.
Jan-Erik Gustafsson