EU:s nya handelsavtal – ett hot mot klimat och jordbruk
Under 20 år har EU fört förhandlingar om ett frihandelsavtal med den latinamerikanska handelsunionen Mercosur (Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay). Det kunde slutföras efter att både Argentina och Brasilien fått nyliberala regeringar (2015 respektive 2019).
Brasiliens president Jair Bolsonaro har väckt förskräckelse med sitt budskap om att man kan använda vapen för att lösa sociala problem, att stora områden i Amazonas ska exploateras och att ursprungsbefolkningens behov kan sättas på undantag. Han har också öppet hyllat Brasiliens tidigare militärdiktatur. I ett svep kastar EU viktiga principer om mänskliga rättigheter, klimatpolitik, biologisk mångfald och matsäkerhet överbord.
Handelsavtalet med Mercosur öppnar upp för latinamerikanskt kött, ägg, socker, etanol, apelsinjuice, snabbkaffe och ris. Köttet och sockret produceras på områden där regnskogen skövlas, vilket kan få kastrofala följder för klimatet.
EU får tullsänkningar för industriprodukter som bilar, maskinutrustning, kemikalier, läkemedel och kläder, samt möjlighet att lägga anbud på offentlig upphandling inom IT, kommunikation och transporter.
Kritiken har varit massiv från både miljöorganisationer, människorättsorganisationer, latinamerikanska fackföreningar och europeiska jordbrukarorganisationer. De senare pekar på problemet med import av sydamerikanska varor som producerats med lägre krav, och förekomsten av antibiotika i köttindustrin.
En omfattande avveckling av jordbruk och landsbygd, speciellt i Europas periferi, kan komma att bli resultatet när EU prioriterar bilar, maskinutrustning, kemi, läkemedel och möjligheten att få konkurrera på den offentliga sektorn. Det blir också mycket svårare att bedriva ett varierat jordbruk med biologisk mångfald.
EU-kommissionär Cecilia Malmström tillbakavisar kritiken och menar att importen bara öppnats upp lite grann. Men det kan bli svårt för EU att skyla över den uppenbara motsättningen till alla de politiska mål och paroller som man framhåller i andra sammanhang.
Avtalet behöver godkännas av EU-parlamentet och medlemsländerna.
Text: Per Hernmar
Läs mer:
Aftonbladets ledarsida: EU måste sluta gulla med Kapten Motorsåg
Greenpeace: EU-Mercosur deal trades in environmental destruction
Jordens vänner: Handelsavtal hotar folkhälsan och landsbygden
Lantbrukarnas riksförbund: Mercosur-avtalet riskerar att sätta konkurrenskraften ur spel
Folkebevaegelsen mod EU: Handelsaftalen der faelder regnskoven og sender mennesker på flugt
Foto: Joao Tzanno on Unsplash, Moa Tennberg