Ja till fred – nej till EU:s militära union
Under de senaste åren har EU militariserats i snabb takt. EU har nu upprättat ett embryo till militärt huvudkvarter, en försvarsfond och ett förstärkt militärt samarbete (Pesco), samt startat en process som ger EU:s investeringsbank möjlighet att stötta militära projekt (vilket tidigare inte var tillåtet).
Av EU:s 28 medlemsstater är 25 med i Pesco. De tre som står utanför är Storbritannien, Malta och Danmark. Storbritannien är på väg ut ur EU, men pressen kommer att bli stor på Malta och Danmark att gå med. I Sverige har det nästan inte varit någon debatt alls om Pesco.
EU:s militära utveckling handlar om mycket mer än bara en egen EU-armé. Det handlar även om att EU ska exportera vapen till regimer som använder våld mot civila och att EU använder skattepengar till att stötta vapenindustrin och utveckling av nya vapen (till exempel vapen med artificiell intelligens).
Men behöver verkligen världen mer militär kapprustning? Borde vi inte i stället stötta FN:s fredsarbete?
EU:s militära upprustning gör att miljarder av skattekronor, som skulle kunna användas till klimatåtgärder och välfärd, i stället används till att göra EU till en militär supermakt.
Vi bör lära av historien och tacka nej till EU:s militära utveckling. De nordiska länderna borde i stället arbeta för fred och säkerhet för alla världens folk. Norge som inte är med i EU medlar fred i många konflikter. Det skulle Danmark, Finland och Sverige också kunna göra.
Ja till fred och säkerhet – nej till EU:s militära union!
Text: Lave K. Broch
Läs även:
Folkrörelsen Nej till EU kräver att Sverige lämnar Pesco
EU-parlamentet röstade ja till finansiering av Europeiska försvarsfonden
EU militariseras