Avtal om Brexit
På själva julafton kunde Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på en presskonferens meddela att Brexitavtalet är klart, efter månader av besvärliga förhandlingar. Det brittiska parlamentet kommer att godkänna avtalet, eftersom Labour inte motsätter sig det.
Johnson sa att avtalet kommer att skydda jobb genom att tillåta brittiska varor och tjänster att säljas till EU utan tullar och importkvoter.
Från januari 2021 lämnar Storbritannien EUs inre marknad och EUs regelverk, men kan handla med EU som en likvärdig partner. EUs konkurrens- och statsstödsregler kommer inte att gälla för Storbritannien utan landet avgör självt frågor om stöd och subventioner till företag och offentlig verksamhet.
I den omtalade fiskefrågan slöts en kompromiss att under en övergångsperiod på 4,5 år reglera fisket runt Storbritanniens kustvatten. Storbritannien kommer att samarbeta med EU i klimat- och säkerhetsfrågor. Avtalet innehåller också bestämmelser om energi, sociala skyddsnät, flygtrafik, vägtransporter med mera.
Det absolut viktigaste med avtalet är att Storbritannien, som Boris Johnson betonade, ”nu har tagit kontroll över sina lagar och sitt öde” och att EU-domstolens rättsverkan upphör.
Det är ingen tvekan om att EU har dragit det kortaste strået.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen försökte under sin presskonferens dribbla bort frågan om nationell självständighet genom att fråga sig ”vad självständighet faktiskt betyder under 2000-talet. För mig handlar det om att ihärdigt arbeta, resa, göra affärer i de 27 medlemsländerna. Det handlar om att slå ihop våra styrkor, och tala tillsammans i en värld full av stormakter”.
Nu lämnar britterna stormaktsprojektet. Från 1 januari är Storbritannien en fri och självständig nation.
Avtalet borde inspirera fler att följa Storbritanniens exempel. Det går att lämna EU.
Text: Per Hernmar