EU:s klimatsatsning fenomenal uppvisning i gröntvättning
EU-kommissionen har föreslagit investeringar på sammanlagt en biljon under tio år för att göra EU:s ekonomi hållbar. Satsningen, som går under namnet EU:s gröna giv har fått hård kritik. EU:s gröna giv är en fenomenal uppvisning i gröntvättning, menar Greklands före detta finansminister Yanis Varoufakis.
Vad är då EU:s gröna giv? Det är ett initiativ från EU-kommissionen som föreslår investeringar på 100 miljarder per år i tio år för att göra EU:s ekonomi hållbar. Planen innehåller satsningar på att minska EU:s utsläpp av växthusgaser med 50 procent och göra EU klimatneutralt till 2050, skapa en fossilfri energisektor, energianpassa byggandet, stötta forskning och innovationer i industrin för att skapa en grön ekonomi och inte minst skapa billigare, renare och hälsosamma kommunikationer, både privata och offentliga. Dessutom ska ingen person lämnas åt sitt öde, utan de som drabbas av förändringarna, bland annat polska och rumänska kolgruvearbetare, ska få stöd och hjälp till omställningen.
En ny satsning på ett grönare, justare EU, det låter väl fantastiskt? Men kritiken har inte låtit vänta på sig. Yanis Varoufakis är kritisk mot att de ekonomiska investeringarna inte är tillräckligt stora och en liknande kritik framför även Per Holmberg, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Han menar att det låter oerhört ambitiöst och välkommet med en grön giv, men i verkligheten har EU-kommissionen inte de pengar som utlovas och kan inte garantera satsningarna. Man satsar bara 25 procent av EU-budgeten, resten av pengarna är tänkta att komma från Europeiska Investeringsbanken, medlemsländer och privat kapital. Hittills har von der Leyens kommission inte satsat mer resurser än sin företrädare Jean Claude Juncker, menar Per Holmberg.
Det bör tilläggas att EU-budgeten, och därmed också klimatinsatserna, lär minska eftersom Storbritannien har lämnat unionen. Per Holmberg anser också att EU-länderna subventionerar fossil energi med 55 miljarder euro varje år, vilket vida överstiger satsningarna i klimatbudgeten.
Kommissionen söker inte systemförändringar genom gröna makroekonomiprojekt och beskattning av fossilekonomin utan försöker putta marknaden mot en utfasning av fossila bränslen genom en kombination av EU-stöd och ekonomiska investeringar menar Daniela Gabor, professor i ekonomi och makrofinanser vid UWE (University of the West of England) Bristol. Något hon tror kan leda till att skattebetalarnas pengar hamnar i de ”klimatvänliga” företagarnas fickor ungefär som när jordbruksstödet gick till storgodsägarna i stället för till de små jordbrukarna som de från början var avsedda för.
Då det inte är helt tydligt vad en grön aktivitet kommer att innebära finns en risk att skattebetalarnas pengar kommer att användas för att understödja ”greenwashing”* varnar Daniela Gabor som anser att det hade varit effektivare att i stället beskatta fossilföretagen för att tvinga fram en övergång till hållbar energi, en idé som EU-kommissionen motsätter sig, trots att det hade kunnat finansiera den gröna given.
Nu gäller det för klimataktivisterna att slåss för att den gröna given inte ska bli en gröntvättad social pakt mellan Bryssel och de lokala företagseliterna, som sedan kan exporteras över världen, utan att det verkligen sker en övergång till låga koldioxidutsläpp, menar Daniela Gabor.
Text: Marie Ericsson
*Greenwashing, grönmålning, eller gröntvättning innebär att den som bedriver en verksamhet försöker skapa en bild, genom marknadsföring, att vara miljövänliga.
Foto: Saph Photography/Pexels